Ins&Outs Beslag- en Executierecht

Datum: 8 oktober 2024
Docent(e): mw. mr. S.N. (Saskia) Peijnenburg

Ins&Outs Beslag- en Executierecht

Datum: 8 oktober 2024
Aanvang: 13:00 uur
Einde: 17:30 uur
Kosten: € 230,- ex BTW
Locatie: de Groote Sociëteit Zwolle (zie ook locaties}

Inhoud cursus

Het beslag- en executierecht staat nooit stil; er zijn voortdurend wijzigingen door wetswijzigingen en nieuwe jurisprudentie.

Vrijwel iedere beroepsbeoefenaar kan in de praktijk geconfronteerd worden met het beslag- en executierecht. Door zelf beslag te leggen, of door met een door de wederpartij gelegd beslag te worden geconfronteerd. Iedere situatie kent zijn eigen dynamiek en complexiteit. Het beslag- en executierecht, met zijn formaliteiten, termijnen en samenhang met het procesrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht, wordt in de praktijk vaak als complex en ondoorzichtig ervaren.

In deze cursus worden de ins&outs van het beslag- en executierecht op een rij gezet. Naast een algemene behandeling van het rechtsgebied wordt bijzondere aandacht besteed aan:

  • de vereisten aan het verzoekschrift tot het leggen van conservatoir beslag en de behandeling van dat verzoekschrift;
  • het derdenbeslag;
  • de positie van de beslagene (opheffing, onrechtmatig beslag);
  • beslag en bankgaranties;
  • ontruimingen (met de recente wijzigingen qua verantwoordelijkheid voor van afvoer goederen en de verplichte melding wegens gemeentelijke schuldhulpverlening);
  • dwangsommen;
  • het executiegeschil en het schorsingsincident;
  • executoriale verkoop.

Tijdens deze cursus ins&outs beslag- en executierecht neemt de docent met u de belangrijkste wijzigingen door, zodat uw kennis weer up to date is.

Het niveau van deze cursus is post-academisch onderwijs. De doelgroep van deze cursus is: advocaten, academisch geschoolde juristen, deurwaarders en beoefenaren van een toegelaten vrij beroep. Het is tevens een praktische en interactieve cursus.

Over de docent(en)

mw. mr. S.N. (Saskia) Peijnenburg
is advocaat te Purmerend. Daarvoor heeft zij achttien jaar als jurist en gerechtsdeurwaarder gewerkt in de deurwaarderspraktijk. Saskia Peijnenburg publiceert regelmatig over beslag- en executierecht en was één van de auteurs van het Compendium Beslag- en Executierecht (2018) van de SDU. Ook doceert zij aan advocaten en gerechtsdeurwaarders, zij is inmiddels meer dan dertien jaar docent aan de deurwaardersopleiding.

Aantal punten

4 PO-punten, 4 KBvG-punten en 4 NEVOA-punten.
Rechtsgebieden NOvA: Burgerlijk Procesrecht, Verbintenissenrecht, Ondernemingsrecht, Algemene Praktijk en andere rechtsgebieden waarin u te maken heeft met beslagleggingen en executie.

Meld u aan voor een van onze cursussen.

De cursussen worden gegeven in een prachtige historische Zwolse locatie: De Groote Sociëteit.