Het Re-integratiedossier

Datum: 22 oktober 2024
Docent(e): mw. mr. N. (Natascha) Schenk

Het Re-integratiedossier

Datum: 22 oktober 2024
Aanvang: 13:00 uur
Einde: 17:30 uur
Kosten: 230,- ex BTW
Locatie: de Groote Sociëteit Zwolle (zie ook locaties}

Inhoud cursus

Het UWV is simpelweg onlosmakelijk verbonden aan het re-integratiedossier. Zowel als degene die de zieke werknemers bijstaat als wanneer u de werkgevers ondersteunt is het daarom van groot belang te weten hoe het UWV werkt en welk beoordelingskader zij gebruiken. Daar wordt de cursist in deze cursus in meegenomen.

De belangrijkste momenten waarop het UWV een rol speelt bij de zieke werknemer zijn:

  • beoordeling van eventuele no-risk status van de zieke werknemer;
  • behandeling van deskundigenoordelen;
  • beoordeling van het re-integratieverslag in het kader van de RIV-toets (de loonsanctie); en
  • behandeling van de aanvraag om de transitievergoeding na twee jaar ziekte te compenseren.

Al deze onderdelen komen tijdens deze cursus uitgebreid aan bod. We bespreken aan de hand van casussen en jurisprudentie de belangrijkste leerpunten zodat de cursist weer helemaal up-to-date is! Denk bijvoorbeeld aan:

  • No-risk, dat was toch iets met vijf jaar?! Dat klopt, maar wist u ook dat er verschillende “5-jaarstermijnen” zijn?
  • Binnen welke termijn moet het UWV een deskundigenoordeel afgeven en wat kunt u doen als het UWV die termijn niet haalt?
  • Een loonsanctie is, zeker voor werkgevers, vaak een onaangename verrassing. Kent u de vijf stappen van de RIV-toets en de invulling daarvan door de Centrale Raad van Beroep?
  • Wat te doen met een zieke werknemer die een vervroegde IVA-uitkering krijgt? Kunt u het dienstverband beëindigen en compensatie van de transitievergoeding krijgen?

Alle ins en outs rondom de rol van het UWV worden besproken zodat de cursist de beïnvloedingsmogelijkheden die er zijn goed kan benutten.

Het niveau van deze cursus is post-academisch onderwijs. De doelgroep van deze cursus is: advocaten, mediators, academisch geschoolde juristen en beoefenaren van een toegelaten vrij beroep.

Over de docent(en)

mw. mr. N. (Natascha) Schenk
is jurist Werk en Inkomen bij BrandMR en SRK Rechtsbijstand. Zij is gespecialiseerd in sociaal verzekeringsrecht en houdt zich met name bezig met zaken rondom arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, voor zowel werkgevers als werknemers. Zij schrijft wekelijks een blog op LinkedIn over de sociale zekerheid en geeft daarnaast regelmatig cursussen en workshops over ziekte, re-integratie en arbeidsongeschiktheid.

Aantal punten

4 PO-punten NOvA (juridisch) en 4 NEVOA-punten.
Rechtsgebieden NOvA (art. 35b lid 2 Regeling op de advocatuur): Arbeidsrecht en Sociaal Zekerheidsrecht.

Meld u aan voor een van onze cursussen.

De cursussen worden gegeven in een prachtige historische Zwolse locatie: De Groote Sociëteit.