Een dag Erfrecht met de gebroeders Schipper

Datum: 26 september 2023
Docent(e): mr. M.J.P. (Mathieu) Schipper
Docent(e): mr. S.J.C. (Bas) Schipper

Een dag Erfrecht met de gebroeders Schipper

Datum: 26 september 2023
Aanvang: 09:30 uur
Einde: 17:15 uur
Kosten: € 325,- + € 15,- lunchkosten
Locatie: de Groote Sociëteit Zwolle (zie ook locaties}

Inhoud cursus

In deze cursus zullen de docenten Mathieu en Bas Schipper u als cursist een dag meenemen in het erfrecht.

Zij zullen meerdere onderwerpen aan bod laten komen aan de hand van verschillende testamentsvormen. Tijdens de cursus zullen zij modellen tonen van de verschillende testamentsvormen. De fiscale gevolgen van dat soort testamenten op hoofdlijnen zullen besproken worden.

Belangrijk onderdeel tijdens de cursus is een casus met een berekening van de legitieme portie. Deze wordt tijdens de cursus door de docenten (en u als cursist!) uitgewerkt.

 

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De legitieme (inclusief berekening):
  • de opeising na verdeling,
  • de erfbelasting bij een opeising na verdeling en eerdere aangifte zonder dat rekening is gehouden met de legitieme,
  • het verschil met het legaat ter hoogte van de legitieme portie;
  • Testamentsvormen:
  • Vruchtgebruik (beperkt),
  • Wettelijke verdeling en varianten (o.a. afvullegaat
  • de tweetrap (fiscaliteiten);

 

Het niveau van deze cursus is post-academisch onderwijs. De doelgroep van deze cursus is: advocaten, mediators, academisch geschoolde juristen en beoefenaren van een toegelaten vrij beroep.

Over de docent(en)

mr. M.J.P. (Mathieu) Schipper
mr. M.J.P. (Mathieu) Schipper begon als advocaat in 1999 en heeft sinds 2007 zijn eigen kantoor. Hij heeft zich meer en meer toegelegd op het erfrecht. Daarin geeft hij vanaf 2006 ook regelmatig les aan onder meer advocaten en rechtsbijstand juristen. Hij maakte deel uit van het oprichtingsbestuur van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN), van welke vereniging hij ook lid is. Ook is hij lid van de examencommissie van die vereniging. Mathieu is gecertificeerd nalatenschapsmediator bij de Stichting nalatenschapsmediation. Hij heeft ook meegeschreven aan enkele boeken op het gebied van het erfrecht en enkele erfrechtelijke cursusboeken bewerkt. Tevens is hij redactielid van de AdvoTip, een nieuwsbrief voor de advocatuur over het erfrecht.
mr. S.J.C. (Bas) Schipper
mr. S.J.C. (Bas) Schipper werkt als notaris op een Achterhoeks notariskantoor. Een kantoor waar de cliënten nog gewoon binnenlopen om een vraag te stellen of een afspraak te maken. Een dergelijk kantoor betekent dat hij alle nodige werkzaamheden verricht. Dat neemt niet weg dat zijn hart uitgaat naar het familie- en erfrecht. Met name het maken van goede testamenten om te voorkomen dat er na het overlijden onenigheid ontstaat is een doel op zich. Daarnaast is het “de sport” om cliënten in normaal Nederlands uit te leggen wat er in de akte staat, zodat zij deur uit lopen met de mededeling: “nu snap ik tenminste een keer wat er in de akte staat”. Bas is aangesloten bij de EPN, de specialistenvereniging voor de estate planners. Naast zijn praktijk geeft Bas regelmatig lezingen en cursussen op het gebied van het erfrecht voor andere advocaten en andere beroepsbeoefenaars.

Aantal punten

6 PO-punten NOvA (juridisch) en 6 NEVOA-punten.
Rechtsgebieden NOvA (art. 35b lid 2 Regeling op de advocatuur): Erfrecht

Meld u aan voor een van onze cursussen.

De cursussen worden gegeven in een prachtige historische Zwolse locatie: De Groote Sociëteit.