Burenrechtelijke grensgeschillen & Verjaring

Datum: 3 oktober 2024
Docent(e): mr. dr. P. (Pernille) van der Plank

Burenrechtelijke grensgeschillen & Verjaring

Datum: 3 oktober 2024
Aanvang: 13:00 uur
Einde: 17:30 uur
Kosten: € 230,- ex BTW
Locatie: de Groote Sociëteit Zwolle (zie ook locaties}

Inhoud cursus

Het burenrecht staat nooit stil; er zijn voortdurend uitspraken waarbij de casuïstiek toch telkens weer verschillend is. Tijdens deze cursus behandelt docente Pernille van der Plank de meest voorkomende juridische conflicten tussen buren.

Geschillen tussen buren over bomen en vensters (te) dicht bij de erfgrens, overlast, of mandelige werken: ze komen in de rechtspraktijk veelvuldig voor. In deze cursus gaat de docent in op de verschillende leerstukken en de uitleg hiervan in de rechtspraak. Aan de hand van casussen bespreekt zij op heldere wijze de verschillende burenrechtelijke bepalingen.

Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Geschillen over bomen en vensters te dicht op de erfgrens;
  • Mandeligheid;
  • Erfdienstbaarheden;
  • Waar ligt de erfgrens? Hoe bepaal je dat?
  • Verjaring

Deze cursus is casuïstisch en interactief. Het niveau van deze cursus is post-academisch onderwijs. De doelgroep van deze cursus is: advocaten, academisch geschoolde juristen, deurwaarders en beoefenaren van een toegelaten vrij beroep.

Over de docent(en)

mr. dr. P. (Pernille) van der Plank
is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder Goederenrecht aan de Open Universiteit. Pernille studeerde Notarieel Recht en Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht. In 2016 promoveerde zij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift met de titel 'Natrekking door onroerende zaken'. Tot haar benoeming was zij werkzaam bij het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht en als onderzoeker verbonden aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law aan de Universiteit Utrecht. Als docent heeft zij ruime ervaring in de academische wereld, maar ook bij verschillende postacademische opleidingen, zoals de Grotius specialisatieopleiding Onroerend Goed en de Law Firm School. Zij is sinds 2016 tevens als gastdocent verbonden aan de Universiteit van Curaçao. Pernille is als adviseur verbonden aan de praktijkgroep Real Estate van Houthoff waar zij een onderzoeksgroep leidt, gericht op de goederenrechtelijke structurering van vastgoedinnovaties.

Aantal punten

4 PO-punten, 4 KBvG-punten en 4 NEVOA-punten.
Rechtsgebieden NOvA: Goederenrecht, Verbintenissenrecht, Vastgoedrecht, Algemene Praktijk.

Meld u aan voor een van onze cursussen.

De cursussen worden gegeven in een prachtige historische Zwolse locatie: De Groote Sociëteit.