Beëindiging van de relatie van Samenwoners (zowel met als zonder samenlevingscontract) (op locatie & livestream/online)

Datum: April 19, 2021
Docent(en): mr. dr. B. (Bart) Breederveld
Aanmelden

Wanneer

Datum cursus: April 19, 2021
Tijdstip: van 13:00 tot 17:30 uur
Kosten: € 225,- ex BTW

Waar

de Groote Societeit Zwolle

Over de cursus

 

Het aantal ongehuwd samenwonenden neemt al jaren toe. Van de ongeveer 5 miljoen twee- of meerpersoons huishoudens in Nederland, is bij bijna 1 miljoen van de huishoudens sprake van ongehuwd samenwonenden. Ook het aantal ongehuwd samenwonenden met kinderen neemt toe.

Het samenwonen heeft allerlei juridische gevolgen, maar de bestaande wetgeving voorziet niet in specifieke regels voor samenwoners zoals die er wel zijn voor gehuwden. Een samenlevingscontract biedt voor een groot deel uitkomst, maar in de praktijk blijkt dat lang niet alle ongehuwde paren hun relatie juridisch te hebben ingekaderd.

Tijdens deze cursus over de beëindiging van de ongehuwde samenwoners komen onderwerpen aan bod als de familie(vermogens)rechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen, bijzondere bepalingen in een samenlevingscontract, beëindiging van de samenleving en verdeling. Aan de orde komen zowel de samenlevers met als zonder samenlevingscontract.

Het niveau van deze cursus is post-academisch onderwijs. De doelgroep van deze cursus is: advocaten, academisch geschoolde juristen en beoefenaren van een toegelaten vrij beroep.

Aantal punten

4 PO-punten NOvA (juridisch), 4 MfN-punten en 4 NEVOA-punten.

Rechtsgebieden NOvA (art. 35b lid 2 Regeling op de advocatuur): Personen- en Familierecht en Verbintenissenrecht.

Op locatie of online
In verband met de coronacrisis bieden wij onze cursisten gedurende het voorjaar van 2021 de keuze of zij hun cursus op onze cursuslocatie wensen te volgen of online. Het is ook mogelijk om op een later moment te switchen naar online of juist naar op locatie. U kunt bij uw aanmeldingen onder opmerkingen aangeven of u uw cursus online wenst te volgen (indien u dit niet invult wordt u voor de cursus op locatie aangemeld maar dit kan u dus nog wijzigen).

Voorafgaand aan de (online) cursus ontvangt u zowel het cursusmateriaal als ook de powerpoint-presentatie die de docent tijdens de cursus zal gebruiken.
Tijdens de online cursus zal de powerpoint-presentatie eveneens zichtbaar zijn. Ook wanneer u de cursus online volgt is het mogelijk om via een chat-functie vragen te stellen tijdens de cursus. De online-cursus is te volgen op een device naar keuze (bij voorkeur via tablet, laptop of pc). De cursus is niet achteraf terug te kijken (het is geen ‘on demand-cursus’ maar een live uitzending). Om het onderwijs op afstand/online te mogen geven en u tevens uw punten te mogen verstrekken na afloop van de cursus, moeten wij kunnen constateren dat u heeft deelgenomen. Om die reden zullen er vijf open vragen worden gesteld die u na afloop van de cursus per e-mail zal moeten beantwoorden.

PO
NEVOA
MfN

Over de docent(en)

mr. dr. B. (Bart) Breederveld is sinds 1979 advocaat. Hij is een van de toonaangevende advocaten gespecialiseerd in het huwelijksvermogensrecht. Hij adviseert zowel cliënten als advocaten met betrekking tot vraagstukken over de afwikkeling van het vermogen na echtscheiding en overlijden en procedeert met name over de vermogensrechtelijke gevolgen ervan. Er verschijnen regelmatig publicaties van zijn hand. In 2008 promoveerde hij op een proefschrift over de huwelijksgemeenschap en de verdeling door de rechter. Hij is tevens verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en doceert, naast huwelijksgoederenrecht, goederen- en insolventierecht. Daarnaast doceert hij veelvuldig voor beroepsopleidingen, zowel betreffende de advocatuur als de rechterlijke macht.

Meld u aan voor een van onze cursussen!

Onze cursussen worden gegeven in de prachtige en goed bereikbare Sassenpoort of het Dominicanenklooster