De Sassenpoort en het Dominicanenklooster

Twee zeer unieke lokaties voor onze cursussen

De Blauwvinger Academie maakt gebruik van twee prachtige historische en Zwolse cursuslocaties: Het Dominicanenklooster en De Sassenpoort.

Het Dominicanenklooster

Aan de Assendorperstraat in Zwolle, rijst in neogotische stijl het grote Dominicanenklooster op.
Het klooster is gebouwd in traditionele carrévorm dus met een open ruimte in het midden. Het klooster – bedoeld als opleidingshuis – dateert van 1902 en is ontworpen door Kayser. Hier kregen de jonge studenten (fraters) in een periode van drie jaar een stevige filosofische ondergrond. In de hoogtijdagen hebben in het klooster tachtig dominicanen gewoond!

De Sassenpoort

De Sassenpoort is een van de best bewaarde monumenten van Zwolle.
Het  is een stadspoort die werd gebouwd in 1406.
De gezichtsbepalende poort is nog de enige overgebleven poort uit de ommuring van de stad. De grote omvang van deze stadspoort stond voor de rijkdom van Zwolle in die periode.  Na het aanleggen van de bastions en vestingwerken (1592-1612) werd de Sassenpoort een gevangenis tot 1739.

In 1893 schonk de gemeente Zwolle de Sassenpoort aan de Staat der Nederlanden.
Het werd omgebouwd tot rijksarchief. Tussen 1894 en 1897 werd de poort gerestaureerd en de kantelen hersteld.  De Sassenpoort staat in de lijst van Top 100 Nederlandse UNESCO-monumenten.

Let op!

De zaal in de Sassenpoort waar de cursussen van De Blauwvinger Academie worden gegeven is alleen te bereiken via een Middeleeuwse torentrap (er is geen lift). Deze trap is ongeschikt voor mindervaliden en op eigen risico te betreden.

 

De locaties

Enkele afbeeldingen.

Meld u aan voor een van onze cursussen

De cursussen worden gegeven in Het Dominicanenklooster en de Sassenpoort